MAJA, ta berenuk?

Tatang M. Amirin

BERENUK (Crescentia cujete)

Maja jeung berenuk teh sakapeung dianggap sarua, sakapeung dianggap beda. Eh, lain kitu, ketah. Aya nu nganggep berenuk jeung maja teh sarua, aya nu nganggep beda. Pek tah ilikan gambar di handap ieu. Maja ta berenuk?

Kerap kali antara maja dan berenuk disamakan orang, padahal maja itu maksudnya maja manis (mojo legi), sementara maja pahit itu berenuk. Perhatikan gambar berikut.

Calabash_Tree

buah berenuk

Ngaran ilmiahna teh crescentia cujete. Ceuk basa Inggris mah calabash tree atawa gourd tree. Kembangna jiga kieu.

Maja pahit (berenuk) itu bahasa ilmiahnya crescentia cujete, dalam bahasa Inggris disebut calabash atau gourd. Enggak tahu istilah berenuk itu asli Indonesia (Sunda, Jawa), ataukah dari kata “gourd” itu. Kayak murbai dari mulberry (yang daunnya jadi makanan ulat sutera).

Calabash flower

Mun di urang mah eta teh berenuk, nya?! Berenuk teh ceuk sakaol mangrupa perdu-perduan (naon basa Sundana perdu teh?), jadi tangkalna ge parendek. Ceuk sakaol mah tetep wae tatangkalan gede, pan bisa tepi ka 10 meter jangkungna teh, dahanna panjang ngarampidak pinuh ku dangdaunan. Tree 6-10 metres tall, with a wide crown, and long branches covered with clusters of leaves, cenah.

Ari buahna buleud, kulitna warna hejo, batokna teuas (jiga batok kalapa), diameterna kurang leuwih 25 cm, sagede bola voli. Ku sabab batokna teh teuas, jeung eusina teu ngeunah didahar, jadi weh eusina dipiceun, batokna dijieun wawadahan (wadah cai). Aya oge nu meulah batokna (tangtu buah berenuk nu gede), diliangan dua liang (jang ngintip), tuluy dipake nutupan hulu, ngojay di rawa moro manuk, da manuk teh teu sieuneun ari nempo buah palid mah. Atuh pamoro teh ngan kari newakan manuk na sukuna wae.

Large calabashes were used as bowls and, peculiarly, to disguise the heads of hunters. The Taíno of the Caribbean cut eye holes in the ‘gourds’ and fitted them over their heads. The hunters then waded out into lakes or the ocean. The apparently floating gourd did not frighten birds. Thus disguised, hunters could grab birds by their legs. Smaller calabashes made storage containers, dippers, and drinking cups.

Tapi, ketah, aya oge berenuk (crescentia cujete) nu lonjong. Eh, ta gambarna (fotona) nu dijewang teuing ka handap, jadi rada lonjong teh?

crescentia_cujeteBERENUKLONJONG2

MAJA (Aegle marmelos)

Ari tangkal jeung buah MAJA kawas kumaha? Ceuk sakaol yeuh kawas kieu. Pek ilikan bentuk daun jeung buahna. Beda pisan ti berenuk, nya!?

Maja' Bael_(Aegle_marmelos)fruit

Ngaran ilmiahna teh aegle marmelos. Aya nu ngajawakeun jadi maja legi (maja amis)–jadi tangtuna aya majapait. Meureun eta teh berenuk, dan berenuk mah pait–ieu ge meureun keneh, da can ngasaan. Ngaran sejenna teh bael, bilva (bilwa), oge wood apple (apel leuweung). Urang Walanda mah nyebutna teh slijmappel.

Buah maja (maja legi, maja amis) mah bisa didahar atah-atah, bisa oge dijieun sirop, atawa disale digaringkeun). Daunna bisa dipake lalaban.

The fruit is eaten fresh or dried. If fresh, the juice is strained and sweeteneddrink similar to lemonade, and is also used in making sharbat, a refreshing drink where the pulp is mixed with lime juice. If the fruit is to be dried, it is usually sliced first and left to dry by the heat of the sun. The hard leathery slices are then placed in a pan with several litres of water which is then boiled and simmered. As for other parts of the plant, the leaves and small shoots are eaten as salad greens.

Tangkalna bisa tepi ka 18 meter jangkungna. Ari diameter buahna kurang leuwih 5-15 cm (jadi leuwih leutik tibatan berenuk nu sagede bola voli tea).

IPTEK (Sentra Informasi IPTEK) netelakeun buah maja teh kawas kieu.

maja

Ari jelasna naon tutuwuhan nu ngaran maja teh, tah ieu caritana miturut IPTEK.baelfruit buah mojo

MAJA

Family   RUTACEAE

Deskripsi

Kandungan daging buah maja halus, kuning atau oranye, harum sekali dan enak rasanya. Bagian yang dapat dimakan (daging buahnya) sebanyak 56-77% dari keseluruhan buah; untuk setiap 100 gram berisi: 61,5 g air, 1,8 g protein, 0,39 g lemak, 31,8 g karbohidrat, 1,7 g abu, 55 mg karotena, 0,13 mg tiamin, 1,19 mg riboflavin, 1,1 mg niasin, dan 8 mg vitamin C.

Buah maja mengandung banyak tanin (kulit buahnya mencapai 20% tanin). Marmelosina (C13H12O3), minyak yang mudah menguap, limonena, alkaloid, kumarin dan steroid juga dijumpai pada berbagai bagian dari pohon maja ini. Botani Pohon maja berukuran kecil dan mudah luruh daunnya, tingginya 10-15 m, pangkal batangnya berdiameter 25-50 cm. Cabang-cabang tuanya berduri; durinya tunggal atau berpasangan, panjangnya 1-2 cm. Daunnya berseling, beranak daun tiga-tiga; tangkai daunnya 2-4 cm panjangnya, tangkai daun lateral mencapai 3 mm, tangkai daun terminal sampai 15 mm; anak daun lateral bundar telur (ovate) sampai Prong (elliptic), mencapai 7 cm x 4,2 cm, anak daun terminal bundar telur sungsang (obovate) mencapai ukuran 7,5 cm x 4,8 cm, berbintik bintik kelenjar kecil-kecil tetapi rapat.

Perbungaannya berbentuk tandan di ketiak, panjangnya 4-5 cm, bunga-bunganya bergerombol dengan kelopaknya bersegi tiga melebar, panjangnya 1,5 mm; daun mahkotanya lonjong-bundar telur sungsang, 14 mm x 8 mm, kehijau-hijauan sampai putih; benang sarinya 35-45 lembar, putih, tangkai sarinya 4-7 mm panjangnya; bakal buahnya 8 mm x 4 mm, tangkainya sangat pendek.

Buahnya berupa buah buni yang agak bulat, diameternya 5-12,5 cm, seringkali bertempurung mengayu yang keras, bersegmen 8-i6(-20), berbiji 6-10 butir, berada di dalam daging buah yang jernih, lengket dan dapat dimakan. Bijinya terbungkus oleh bulu-bulu seperti wol, berada di dalam kantung yang berlendir lengket, yang akan mengeras jika dikeringkan, kulit bijinya putih.

Manfaat

Buah maja yang matang dapat dimakan langsung atau dibuat serbat, sirop, ‘marmalade’ dan nektar buah. Lendir yang ada di sekitar biji pada buah mentah dapat digunakan sebagai perekat untuk keperluan rumah tangga. Ekstrak daun dan buah mudanya di Jawa digunakan sebagai ganja tiruan. Di Jawa, buah yang hampir matang diiris-iris, dikeringkan dan digunakan sebagai obat disentri kronis, diare, dan sembelit. Ekstrak buah matang juga digunakan untuk obat bengkak dubur. Kulit buah mentah dapat digunakan sebagai cat kuning dan sebagai agen tanin. Di Indo-Cina, kulit batang dan daun maja digunakan sebagai obat demam yang hilang-timbul, tetapi di Sulawesi, kulit batang ini digunakan untuk meracun ikan. Di Jawa, daun muda maja digunakan sebagai lalap, walaupun konon daun muda ini dapat menyebabkan keguguran dan kemandulan pada wanita; dicampur dengan daun sirih dan kapur, daun maja dapat digosok gosokkan ke kulit yang gatal, dan digunakan sebagai tapel untuk luka. Di Madura, cairan daun maja digunakan sebagai obat penyakit mulut dan kuku pa.da ternak. Akar maja digunakan sebagai obat penenang debaran jantung, gangguan pencernaan, dan bengkak lambung. Kayu maja cocok untuk membuat perkakas kecil-kecilan, seperti gagang keris.

Syarat Tumbuh

Maja adalah pohon yang bandel, tetapi mudah luruh daunnya, berasal dari daerah subtropik. Tanaman ini tumbuh dalam kondisi lingkungan yang keras, seperti suhu yang ekstrem, misalnya dari 49°C pada musim kemarau sampai -7°C pada musim dingin di Punjab (India), pada ketinggian tempat mencapai 1.200 m dpl (di atas permukaan launt).

Di Asia Tenggara, maja hanya ‘dapat berbunga dan berbuah dengan baik jika ada musim kering yang kentara, dan tidak biasa dijumpai di atas ketinggian 500 m dpl. Pohon maja tumbuh di lahan berawa, juga di tanah yang kering, dan toleran terhadap alkalinitas.

Pedoman Budidaya

Maja umumnya diperbanyak dengan benih; semainya ditanam di lapangan setelah berumur 1 tahun, dengan jarak tanam 6-9 m. Tanaman ini dapat juga diperbanyak secara vegetatif dengan tunas akar (root suckers), atau dengan pertunasan (budding), juga dienten pada semai jenis Aegle lain dan pada Swinglea glutinora (Blanco) Merr. Tanaman ini yang diperbanyak secara vegetatif akan berbuah setelah berumur 5 tahun, dan dapat berbuah lebat sampai berumur 15 tahun. Buahnya akan matang pada musim kering setelah sebagian besar daunnya rontok dalam mengantisipasi munculnya bunga pada musim berikutnya.

Ari Maja, Majalengka sabaraha meter di atas permukaan laun (dpl), nya? Genep ratusan (600-an), nya.  Di India mah bisa tumuwuh sampe 1.200 m dpl., di Asia Tenggara (Indonesia) arang aya saluhureun 500 dpl. Aha, jadi baringung, nya?! Di Maja ge lain tangkal maja meureun nu aya teh, nya? Berenuk!

MAJA TA BERENUK?

Tangkal maja jeung berenuk teh sok pacaruk wae. “Memory of Majapahit blog” ngagambarkeun maja teh sarua basa ilmiahna aegle marmelos, tapi beda jeung nu geus kacatur di luhur, aegle marmelos nu ieu mah pait rasana teh, jeung ngandung racun deuih. Jadi, teu bisa didahar. Pek geura ieu tilik sing telik.

mojo pait mudaMojo Fruit (Aegle Marmelos Correa) is rareness fruit, which many found in East Java area especially in Mojokerto regency and its surroundings. Mojo Fruit has two compounds, namely antiviral compound and poison compound. Antiviral compound is enough useful because can be applied to fight against bacterium, microbe, and virus, while the poison compound is exactly harm because it can make a death. But even many publics assuming that Mojo fruit cannot be consumed, the reality is there are many people who wish to look after it.

mojo pait setengah tua

There are some opinion say that Mojo (Aegle Marmelos) tree, which is the legend plant in Indonesia, simply have many special qualities. The mosquitoes are not like its bitter taste, so that its extract is applicable to avoid mosquito if it rub to arm and foot.

Mojo Tree yield fruit of equal fruit like Citrus Maxima, the fruit is green, its kernel is white like white pumpkin and small seed. While, the old Mojo is amber with white kernel, tasted bitter.

majapait berenuk

Tah gambar di luhur teh gambar buah “mojo” nu geus kolot, satengah kolot, jeung ngora keneh, versina Memory of Majapahit blog. Berenuk, nya, eta teh?! Ieu gambar mojopahit kolot nu masih aya keneh dina tangkalna.

majapait tua

Geus atuh lah, maja pait (mojo pahit) teh berenuk, anu amis mas maja amis (mojo legi).

Maja lengka teh maja pait (Karajaan Majalengka teh Karajaan Majapahit–Ceuk babad-babad). Jadi, bener lamun urang Majalengka nyieun “patung” buah maja (di Cigasong) teh buah berenuk (crescentia cujete) nu buleud (kolot kawas gambar di luhur), lain buah maja (aegle marmelos) nu rada aya mencosan luhurna. Berenuk teh maja pait alias maja lengka (leng–dina ngahuleng), alias mojo pahit. Nu amis mah maja amis alias mojo legi. Maja amis (mojo legi) teh di India loba, sok dipake nyieun serbat (sharbat).

Baheula bisa dikira-kira di daerah Majalengka teh loba pisan tangkal maja, nu matak aya daerah nu diaranan Maja (“Kadalamenan Maja” nu diparentah ku Dalem Lumaju Agung mangsa Karajaan Talaga), malah jadi ngaran mimiti pisan ngadegna kabupaten jaman Walanda, Kabupaten Maja, nu terus diganti jadi Kabupaten Majalengka.

Ngaran majalengka jang “desa/kota” Majalengka ayeuna teh meureun “pamere” urang “Mataram/Demak/Majapahit” nu jadi punggawa Sunan Gunung Jati, ku sabab loba tangkal “mojo pahit,” lain mojo legi, bari “niru” ngaran Karajaan Majapahit (Majalengka). Dongeng nu ku sabagian sok dicaritakeun yen “saolah-olah” NGAN AYA HIJI  tangkal maja (majapait) di wewengkon “Sindangkasih” (nu dipepenta rada maksa jang ubar malaria, atawa jang nyamunikeun pakarang “senjata puisaka”) teh dongeng nu teu asup ka panalaran.

Jadi, letah urang Majalengka nu sok ngucapkeun lengka teh jiga dina kecap “lengko” sangu cirebonan, kudu dirobah jadi lengka dina “lengkap”. Tapi, keun wae lah. Naha make disusah-susah. Letah Sunda mah Majalengka (lengko), letah Jawa mah Majalengka (lengkap).

16 thoughts on “MAJA, ta berenuk?

    • Hehehe…… pan urang Sunda mah jadi Si Kabayan kabeh, kuduna. Lucu, sok nyaliwang tapi bener. Mahiwal bener teh apan hikmah. Hehehe…. Ngan ari basa mah, pan aya basa Sunda tengahan (Cenah basa Sunda pangsundana teh Cianjur), aya oge basa Sunda tipe C jeung D (basisir, jeung wewengkon Cirebon). Heuheuy, pek lah diajar basa Sunda majalengkaan campursari jogjaan. Sugan moal marenit (ceuk urang Kuningan) teh.

    • Komo urang Maja mah, harita, lain meunang deui, pake ngiuhan. Ditarapukan malah, pake maen bal. Da Pangeran Muhammad mah neangan buah maja teh ukur di Sindangkasih. Teu nyahoeun di Maja mah pabalatak teu kaala. Di Majasari oge. Mun nyahoeun mah lah moal kudu tarung jeung Nyi Rambut Kasih. Hehehe…

  1. mang, ari silsilah hawangan di cikedung aya hawangan nu disebut cigolat, naon cigolat teh,???

    • Golat teh mun bahasa Arab mah salah, nya. Jdi, Cigolat teh walungan nu salah. Hehehe. Eta aya dongeng naon ngeunaanana. Ke diteangan heula naon ari basa Sunda golat teh.

    • Wa Pidin terangeun ka mana tah dogdog teh, bari dogdog teh tina sora kakaian, atawa memang aya dogdog. Eta kituh ka Kuwu, ulah pipilueun make basa Indonesia, jeung robah sagala. Eta teh sajarah, toponomi, diaranan kitu soteh ku sabab tadina aya nanaon (tatangkalan, kaayaan tanah dsb). Ulah diganti. Keun goreng oge. Bukit bungur, bungur tangkal naon? Teu aya ti dituna. Mending dogdog. Ke urang Maja lila-lia teu nyahoeun naon ari dogdog teh, da tara aya nu maen reog deui, nya! Kawas kopo, nya, da geus teu aya tangkalna

  2. ada versi bahasa indonesianya ga pak? kebetulan saya orang jwa timur, dan sya g paham dengan bahasa sunda. sy butuh informasi untuk skripsi sya, apa ada pustaka lainnya mengenai buah ini??
    kesimpulannya maja ma berenuk beda gt? maja (Aegle marmelos) dan berenuk (Crescentia cujete)???
    terimaksi

    • Ngono yo ngono, nanging ojo ngono, ajining diri ono ing lathi, Ngger! Ojo dumeh karo basane dhewe, kui ora ilok! Turo nek ora ngerti boso liyo, mbok yo wis ora sah mekso kudu ngerti, wong iso ugo kuwi diperloake kanggo omong-omong sakaume, sabanase, ora karo awake dhewek. Opo maneh nanggo ngino boso liyo, can tenin ora ilok babar pisan! Ngarti teu? Teu ngarti keneh, heuh……………!

  3. Wa aya carita na teu, karuhun kuring
    Bao H. Umar mantan kuwu maja, atanapi uyut Sastra, pareumeun obor yeuh anak incu cicitna, bade maluruh deui sim kuring . .

  4. Mang punten bade naroskeun. itu yang maja pahit lihat di buku mana yah????? Saya mau bikin KTI pake daun maja sekarang lagi nyari” buku buat di jadiin referensi. Tolong bantu ya mang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s